Längtan, maggropar, val, val, val och en liten rundtur

Jag sitter och tittar på bilder över hur det såg ut på tomten för bara en månad sedan. Få saker är sig lika. Och just nu känns det som att vi har ett enormt berg att bestiga i form av återställning av tomt, och oss själva. Allt som hänt under året har tagit hårt åt oss och just nu känns det som att jag inte orkar ta ena foten före den andra. Men vi måste fortsätta. Försiktigt, i långsam takt och med pauser. Och så måste vi påminna oss om vilken fantastisk sak vi arbetar för.
 
För oss är det så otroligt viktigt att ha en absolut fristad i hemmet. En plats för ro och avkoppling, och bara våra villkor. Tyvärr har jag aldrig riktigt känt det i vårt nuvarande hem och nu med vårt stora husprojekt så är det så gott som helt bortblåst. Vårt nuvarande hem känns inte längre som hemma, utan snarare som en förvaring av oss och våra grejer som vi efter bästa förmåga försöker hålla rent. Jag längtar så efter att få bygga vår nya fristad. Att få komma in, ta ett djupt andetag, och känna att det kanske var det första riktiga andetaget på några år. Att få börja leva igen.
 
Just nu håller vi på och varvar tomtarbeten med inomhusval. Vi har beställt en naturoljad 1-stavs Ek parkett som kommer flyta över hela nedervåningen bortsett från badrum och tvättstuga. Just det här golvet har vi bestämt oss för för länge sedan, men så fick jag hemska kalla kårar och en stor djup grop i magen bara några timmar efter att jag hade beställt det. Det var ju inte det billigaste golvet på marknaden, och det föll över mig. Vi är beredda att betala ganska mycket pengar för en så stor sak som ett golv som ska täcka en hel våning, om det känns helt rätt. Men var det verkligen rätt? Hade vi kollat tillräckligt? Hur såg allting ut under lupp?
 
I drygt ett dygn ville jag vända ut och in på mig själv. Hur kunde jag genomföra beställningen utan att vara absolut 100% säker? Stefan plockade fram luppen och hjälpte mig kolla igenom kedjan från tillverkning och produktval till slutprodukt djupare. Jag hade redan frågat återförsäljaren frågor kring t.ex. oljan, men var egentligen aldrig riktigt nöjd med svaret. På hemsidan stod det att det var fsc-certifierat trä och att de planterade nya träd för varje paket med golv som såldes. Allt låter ju väldigt bra, men var det verkligen det? Efter flera om och men och kollande efter fler alternativ så kan jag andas ut och invänta vårt fina golv. Det är inte det absolut bästa golvet i alla hänseenden, men ett väldigt bra val i de flesta, och det är så bra vi kan få det med vår budget. Och så kommer det bli jäkligt snyggt!
 
Nu skriver vi febrilt in ord som klinkers, spishäll, fläktkåpa etc. i alla sökmotorer och förra veckan var vi även i Stockholm och gick igenom varuhus efter varuhus i sökandet på just klinkers, kakel, badrumsinredning och diverse vitvaror. Badrummet är vi så gott som färdigvalda med, så när som på badkar och badkarsblandare. Kaklat badrum valde vi nämligen som tillval från Smålandsvillan och då de bara erbjuder kakel från två leverantörer kunde vi börja kika på det för ganska länge sedan. Stänkskydd till kök och hallklinkers har vi däremot valt bort från dem och det återstår att hitta rätt i den stora djungeln. Likaså spishäll, fläktkåpa, kyl och (kanske) frys och tvättmaskin. En del vitvaror, om inte alla, räknar vi med att köpa begagnat under någon vända till Stockholm framöver. Men valen är just nu många och en blir snabbt fullständigt vimmelkantig.
 
Utöver det inväntar vi offerter för byggandet av grunden, vilket ska ske under september. Husleveransen är fortfarande preliminärbokad till vecka 47. Med lite flyt så flyttar vi in och börjar skapa vår nya fristad till jul, om inte annat till början av 2017. Som vi längtar!
 
Infarten
Den nyutgrävda parkeringen som framöver ska bli en carport
 
Bakom parkeringen kommer den framtida gäststugan/uthyrningsstugan stå, precis in till elljusspåret som under vinterhalvåret är längskidspår. Ungefär 500 meter till höger ligger också den södra liften, som under sommarhalvåret bär downhillcyklister och under vinterhalvåret bär utförsåkare.
 
Forstätter en titta framåt så ser en närmast en rök, bakom det ligger "bihanget" (Stefans plastmorfar var biodlare och bihanget syftar alltså till en ordvits) bihanget väntas framöver att bli vårt "hönshang" med omkringliggande gårdar. Till höger ser en den övre delen av ladan.
 
Nedan ser en resten av ladan och nedanför den kommer alltså det nya huset att komma upp, nästan precis där det gamla stod. Just nu ser allting väldigt grisigt och uppkört ut. Vilket inte är så konstigt när vi haft en 26 tons grävmaskin som lekt rövare och bland annat grävt upp 3 meter djupa gropar tvärs över alltihop.
 
Om en tittar noggrant så kan en se uppspända linor där huset kommer att stå 
Taget från den övre framtida husknuten och upp mot parkeringen
 
och neråt tomten till. Tomten sträcker sig alltså ända till parkeringen långt där nere, bakom den stora Sälgen.
 
Av all sten som kommit upp i och med grävandet har vi börjar skapa ett långt stenrös längs med tomtgränsen. Vi är väldigt nöjda med det beslutet och räknar med att få göra röset högre nertill när det ska grävas för grunden under september
 
Här är det forna garaget som vi hade tänkt riva helt. Men som vi, under det att rivningen fortlöpte, snabbt ändrade oss kring. Nu ska ruinerna rensas och säkras upp för att bli ett uterum
 
Nedanför hus, stenrös, de tre gamla äppelträden och en rad med ärtbuskar som ska föda våra framtida höns (syns inte i denna bild) så sluttar det någon meter ner och nedanför där har vi gjort platån för det framtida växthuset.
 
Växthuset kommer att vara 3x12 meter
 
Och här nere kommer alltså vår köksträdgård att ta form med åren
 
Maria