Fullt upp

Hysterin av för mycket tankar och ideér är tillbaka igen. Om möjligt lite intensivare. Det känns som jag inte gör någonting annat än bygger, möblerar, vrider och vänder. Allt i huvudet. All vaken tid. När jag vaknar till på nätterna kan jag inte somna om för att huvudet på en gång sätter igång igen. Lättnaden av att för första gången faktiskt få mäta och föreställa mig alla mina ideér på de tilltänkta platserna var enorm, men tyvärr lika kortvarig eftersom jag inte kunde göra något mer än så. Nu behöver vi få göra istället för att bara planera och föreställa oss.
 
Det svåraste stället i hela huset är hallen, den är tyvärr oerhört dåligt planerad och jag har vänt och vridit på vettiga lösningar febrilt. Nu har jag nog kommit fram till en lösning där vi bygger in utrymmet under trappen i lite olika vinklar. Jag har ritat upp det både på spånskivegolvet i själva huset och gjort en skiss på papper för att visa Stefan hur jag tänker, och han har gillat det han sett. Det här, tillsammans med de allra flesta ändringar, justeringar och byggen, kommer däremot inte ske än på ett tag. Vi ska bo in oss, vila upp oss, spara ihop pengar och finna glädje igen. Vi har dock starka förhoppningar om att glädjen kommer titta in igen när vi äntligen får börja arbeta själva och se insidan börja ta form, om än dock en avskalad form. 
 
De tre närmsta veckorna efter slutbesiktningen är planerade in i detalj och om den går i stöpet ligger vi aningen risigt till. Direkt efter besiktningen måste vi tömma tvättstugan till plattsättaren som kommer dagen därpå, vi ska fimpa alla element och isolera två stycken innerväggar. Det var våra fantastiska snickare som, i samband med att de flyttade den ena innerväggen och vi bad dem att isolera den också, då den är precis mellan gästrum och vardagsrum, gav oss det mycket kloka tipset att isolera mellan sovrum/tvättstuga och sovrum/gästrum också. Materialet finns redan på plats så det var inte så mycket att fundera över. 
 
Julen har vi ställt in för att ägna oss helt och hållet åt spackling. Det blir spackelafton, spackeldagen och annandag spackel, och lite spackel dess förinnan förstås. Utöver spacklande ska vi hinna tömma köksutrymmet från den lösa inredningen och måla köksväggarna, så att vi inte ska behöva maskera runt köksinredningen när den är på plats. Jag jobbar dock den 23e och den 26e så då får Stefan kämpa på själv. Kanske ser vi till att ta en jullunch på bergshotellet som avbrott. Men veckan därpå kommer rörmokarna och sätter igång med golvvärmen, så då måste spacklandet och målandet av kök vara avklarat. Sedan kommer vi arbeta jämte rörmokarna för att lägga parkett och så fort vi är klara med läggningen så ska vi börja olja in den. Efter det planerar vi att ta in plattsättare igen, för läggning av klinkers i hallen och en platta vid köksingången. Vecka 2 kommer våra kära snickare tillbaka för att montera kök och justera upp de invändiga dörrtrösklarna i nivå med det nya golvet, och vi kan förhoppningsvis andas ut innan nästa spurt. Nästa spurt blir målning och flytt, vilken ordning får vi se faktiskt. Vi har varit inne på att måla allting vitt för att sedan komma fram till vad vi vill ha i respektive utrymme, samtidigt blir det resursslöseri och merarbete, och helvitt är inte riktigt vi. Det viktiga är att vi snarast möjligt får till ett interimistiskt slutsamråd med kommunen, så att vår byggkredit kan övergå till ett bolån. 
 
Bilderna är från knappt två veckor sedan och sista bilden visar väggen som sedan dess alltså har flyttats bortåt ca 50 cm. Vi blev väldigt nöjda med den nya placeringen, vardagsrummet blev mycket luftigare och gästrummet (som alltså framöver ska delas av till walk in closet och klädkammare) fick en mycket bättre anpassad storlek för sina ändamål.
 
På måndag åker byggställningen ner och på onsdag är det alltså slutbesiktning.
 
Maria

Kommentera här: